High lights DDW 2022

Dutch Design Week 2022

Get Set!
We’re on a mission
De wereld van vandaag is complex. Er liggen grote uitdagingen die nu om antwoorden en oplossingen vragen. Ontwerpers creëren nieuwe perspectieve op morgen, maar kunnen het niet alleen. Daar hebben ze jou en jullie voor nodig. DDW nodigt iedereen uit: kom en stel je open, verbreed je horizon, treed buiten je comfortzone, sla je handen ineen en kom in actie! De tijd van vrijblijvendheid is voorbij. We gaan beginnen. Ready to get set??

Het Klokgebouw
Het klokgebouw is te vinden op Strijp-s en is onderverdeeld in vier hallen met elk een eigen thema, deze thema’s horen allemaal bij het hoofdthema: Get Set!

Hall 1: For Global Wellbeing
Get set for global wellbeing voedt de geest en verzorgt het lichaam. Met concepten en ontwerpen die aansluiten bij wat we kunnen doen om bestaande gezondheidsproblemen te verhelpen, zowel voor mens als planeet, en wat nodig is om de wereld in de toekomst voor iedereen leefbaar te houden.

Hall 2: For Smart Liveability
Get set for smart liveability presenteert ontwerpen die onze relaties met de wereld verbeteren of vergemakkelijken. Objecten, concepten en voorstellen die voorzien in de behoeften van zowel individuen als collectieven in een snel veranderende samenleving.

Hall 3: For The Next Generation
Get set for the next generation laat zien hoe wij ons onderwijs vormgeven, organiseren en innoveren. Jonge ontwerpers en studenten van Europese academies denken na over prangende kwesties, openen een schat aan ideeën en bieden verrassende nieuwe perspectieven.

Hall 4: For Digital Evolvement
Get set for digital evolvement zoomt in op de manier waarop de virtuele wereld zich verweeft met de fysieke. Op welke rol ontwerpers spelen in de ontwikkeling van de metaverse. En op hoe ze ons bewust maken van de veranderingen van de nieuwe wereld door deze te bevragen en erop te reflecteren.

Solar Sunne
Zonne-energie is een belangrijk onderdeel van de toekomst, de zon is namelijk de sleutel tot onbeperkt energie in de strijd tegen de klimaatcrisis. Sunne is dan ook een bekroond design merk dat de toekomst van zonne-energie bij u thuis brengt.

Sunne ontwerpt objecten zoals ze zouden moeten zijn: zelfvoorzienend en aangedreven door de zon. Door dit mooie idee hebben ze dan ook al prijzen gewonnen zoals dezeen awards 2021, dezeen awards public vote, wallpaper design awards 2022.

De Sunne lampen op zonne-energie bootsen de dagelijkse cyclus van de zon na met de Sunne Rise, Sunne Light en Sunne Set.

Manifestations

Thema: Bubbels
Laten we de bubbels doorprikken, onszelf bevrijden, verder kijken en zien in hoeverre technologie bij kan dragen aan een betere wereld. Ben je klaar voor een sneek peek van de toekomst?

Manifestations neemt je mee met uitdagend en futuristisch werk van meer dan vijftig jonge kunstenaars die de hedendaagse bubbelvorming ter discussie stellen. Een interactieve ervaring die de bezoeker uit zijn eigen bubbel trekt en nieuwe realiteiten weerspiegelt. Met het thema ‘Bubbels’ presenteert Manifestaties opnieuw een confronterend maar vooral ontregelend avontuur vol toekomstperspectief.

Eigen cirkels of meerdere werelden?
We worden allemaal gevormd en geconditioneerd door de bubbels waarin we zitten: die vormen ons referentiekader. Binnen dit kader lijkt het alsof iedereen het met ons eens is en we het bij het juiste eind hebben. Wordt het tijd dat we ons realiseren dat we met een gefilterde blik naar de wereld kijken, en dat er meer bubbels bestaan die we niet direct zien?

Viola Renate – VR Print Decors
Digitaal kunstenares Viola Renate presenteert haar nieuwe bedrijf voor interieurontwerp. Deze intieme installatie toont digitaal uitgevoerde behang schilderijen, prints en extatische decor artefacten.

Een nieuwe vorm van interieur met elementen uit de virtuele dimensie.

Maskers & Uniform
We moeten vooral ons hart volgen en onszelf zijn. Tegelijkertijd moeten we wel in een sociaal wenselijk plaatje passen. De nieuwste technologische ontwikkelingen bieden de vrijheid om in virtuele werelden te experimenteren met onze identiteit. Maar in hoeverre is dit met real name policy nog mogelijk? Laten we door het gebrek aan privacy nu vooral onze sprankelende, altijd positieve en correcte bubbly persona’s zien?

Alma Teer – The Best Jewellery A Woman Can Wear I Her Smile
Deze ‘smile devices’ bevragen de invloed van geschiedenis, samenleving, sociale media en seksualiteit op het sociale gedrag van glimlachen. ‘Door de drager te dwingen te glimlachen wil ik bewustzijn creëren over de gewoontes van ons lichaam die in het dagelijks leven onopgemerkt blijven.’

Foto en sieraden series gericht op het laten glimlachen van vrouwen.

Genomineerd voor de Young Talent Award 2022

Arrogantie & Zelfverzekerdheid
Over het algemeen zijn we ervan overtuigd we dat wat we denken, vinden en doen correct is. Zijn we arrogant of gewoon zelfverzekerd? Toch staan we vaker aan de verkeerde kant dan we onszelf graag voorhouden. Is het niet eens tijd dat we de twijfel toelaten en inzien dat de wereld complexer is dan we in onze tunnelvisie ervaren?

LabeledBy – Infinity Of The Artificial Skin
Een collectieve van fysieke en visuele items die onderzoekt welke rol phygital fashion (samentrekking fysieke en digitale mode) kan vervullen als je de metaverse en realiteit mixt.

De collectie is ontworpen met behulp van wiskundige fractals.

Zeepbel & Vergankelijkheid
De vraag is hoe sterk is onze behoefte aan een orde die bepaalt waar je bij hoort en waar niet. Gaan we opnieuw een verzuilde samenleving in of knappen onze bubbels als zeepbellen zodra we inzien hoe propaganda- en mediamachines werken? Kunnen we dan omgaan met het idee dat de wereld minder eenduidig in elkaar zit, of laten we toch altijd weer mensen aan de macht met een mooi nieuw verhaal dat opnieuw leidt tot polarisatie?

Jongeren aan Boord – Surviving Trauma
Wat houdt het in om met een trauma te moeten dealen? Met ‘surviving trauma’ willen ze mensen bewuster maken van taboes die nooit taboes hadden mogen worden. Vier jongeren, vier rugzakken, vier verhalen. Thema’s als seksueel misbruik en verwaarlozing, maar ook ongewenste abortus, identiteitsproblematiek en verslaving met alle gevolgen van dien liggen letterlijk op tafel.

Graduation Show 2022 – The Design Academy Eindhoven
Hier brengt de school werk van meer dan 200 afgestudeerden samen, onthult mogelijke nieuwe toekomsten, biedt kritiek op onze huidige realiteit en gaat in op complexe ideeën over wat design is, wat het doet en wat het zou moeten doen.