HoutPro+ 2022

HoutPro+ 2022

Blok by Carina laat alle karakteristieke kenmerken van iedere individuele leverancier samensmelten in een ambitieuze en artistieke, maar tevens zeer herkenbare Blok Design & Lifestyle tijdens HoutPro+. Al het werk van de afgelopen vier jaar presenteert zich in vier Blok Stories die de fantasie van de bezoeker triggert en laat verwonderen.

Thema: Nature & Nurture 

Nature & Nurture, wat is de natuur en wat is ons gedrag? Wat hebben we overgedragen gekregen via ons DNA en waar zijn we zelf verantwoordelijk voor. Wat laten we zijn zoals het is en wat gaan we veranderen. En welke rol speelt design en lifestyle voor ons in deze transformatie naar de toekomst. Welke rol speelt design voor onze klant van vandaag?

Story Unilin


Wilt u liever het verhaal nog even rustig doorlezen? Dat kan ook! Lees het verhaal op uw gemak hieronder.

“Zit jij wel eens beetje gedachteloos te tekenen? Tijdens een telefoongesprekje? Of gewoon onder een hele saaie vergadering? Droedelen heet dat.. en het komt van het Engelse woord doodle. Soms groeien deze patronen uit tot uitgebreide patronen en kunstwerken.. In hedendaagse interieurs gaan we deze prachtige en persoonlijke uitdrukkingen steeds vaker terug zien. Ze horen bij de turbulente tijden waarin we leven en geven uitdrukking aan de creatieve uitspattingen die samen gaan met veranderingen in de wereld.

Minutieus getekende hersenen, de maskers met een lach en een traan, huilende wolkjes… het dessin staat voor groei en het gedrag van de mens. Ze zijn met veel elan en creativiteit getekend door Pip en Levi van het Hout en Meubileringscollege in Amsterdam waar wij als Blok Plaatmateriaal een samenwerking mee hebben. De studenten maken bij ons kennis met de nieuwste digitale printtechnieken en ontdekken hoe groot het bereik is van deze nieuwe techniek voor hun toekomst. Het handgeschreven karakter en de zeer persoonlijke touch die je een interieurruimte kunt geven met de diverse hoge kwaliteiten in plaatmateriaal, werpen een nieuwe kijk op plaatmateriaal en wat je er mee kunt doen. Kunst en techniek komen bij elkaar.

En dat digitaal een toverwoord is voor 2023 weet onze leverancier Unilin als geen ander! Met hun Light Lavender kleur schieten zij recht in de roos van de interieurwereld die deze kleur dit jaar heeft uitgeroepen tot Digital Lavender. U vindt deze kleur bij ons op decoratief plaatmateriaal in de Evola Collectie met een top matte afwerking. Naast alle andere prachtige kleuren natuurlijk!

Unilin is al jaren partner van Blok Plaatmateriaal. Innovatie en onderzoek is duidelijk een speerpunt bij Unilin en in onze samenwerking zien we dit altijd weer terug. Kijkt u maar eens naar de Kroonluchter Luciana; gemaakt uit de nieuwste collectie Master Oak Elegant Black op hoogglanzend zwart mdf. Een nieuwe generatie decoratieve panelen die de look- and- feel combineren van natuurlijke eik en onklopbare kwaliteit van melamine en hpl. Krasbestendig, kleurvast en vlekbestendig. En oh ja… natuurlijk uit enkel 100% herwonnen hout.”

Story Homapal & Fenix

“Op hoge poten staat tafel Giorgio onder water in een wereld met haaien, koraal, luchtbellen en diepblauwe kleuren. De ietwat dreigende onderwereld en de stille bovenwereld vertelt op een surrealistische wijze de tegenstellingen die we ervaren in deze tijd tussen de natuur en het ongebreidelde vermogen van mensen om alles te kunnen vervaardigen. De brons-goud metalen spiegelstructuren van Homapal op de lange banken reflecteren, zoals het breken van de golven in het oppervlak van de zee. We staan voor grote uitdagingen om op verantwoorde manier langdurig samen te leven met de natuur.

Om in de grote contrasten te blijven, opent deze onderzeeruimte met een dieprode zacht fluwelen deur. Het oppervlak van deze deur laat zich aaien als de huid van een zacht dier. Er ontstaat zoveel beleving door goed design van een oppervlak!

Maar vergis je niet, dit materiaal is hightech en met unieke eigenschappen zoals een zeer lage reflectie, anti-vingerafdruk, bestand tegen krassen en droge hitte. Zelfs zure oplosmiddelen en kleine krasjes kunnen verwijderd worden. Het zijn deze eigenschappen die het verschil maken. Smart materials zijn de toekomst!

Onze hoofdrolspelers in deze ruimte zijn Fenix en Homapal. Deze leveranciers ademen de frisse wind uit van tijdloze toekomstige ontwerpverhalen en hightech innovaties in oppervlakte materialen. Daarmee bouwen wij als Blok plaatmateriaal samen met hen aan een prachtige symbiose tussen de innovatieve ideeën van de mens, maar ook hoe de mensen de materialen beleven. De materialen zijn niet alleen functioneel, maar prachtig om naar te kijken en daarmee maken we de wereld weer een beetje mooier!”

Story Decospan


“De terugkeer van smaakvolle en rijkgevulde tekening in houtfineren betovert de interieurs van vandaag de dag! Rokerig en oliezwart, de rijke schittering van goudbruin in de houtsoorten Ziricote en Louro Preto, er gaat niets boven de echte tekening en geur van hout!

De kruidige geur van Imbuia, de nerven en het spint brengen ons direct terug bij de natuur waarin bomen soms duizenden jaren in het veenmoeras liggen waardoor ijzerzouten en andere mineralen reageren met de tannines in het hout. 

De sterke kracht van de natuur om zich altijd aan te passen en een weg te vinden, om omstandigheden heen te groeien, is een sterke aanjager voor wat we de nieuwe Industriële Evolutie noemen. Deze industriële Evolutie is een soort van “back to nature” niet om deze letterlijk te kopiëren, maar om ervan te leren hoe we processen kunnen laten lopen die bij ons niet goed gaan op dit moment. Ieder nieuw product wat we maken moet duurzamer zijn en een langere levensduur hebben. En dan hebben we het niet alleen over de functionele eigenschappen van producten, maar vooral over de impact en beleving die het product op ons heeft!

De ovalen tafel Gina, gemaakt van gefineerd mdf wat licht is ingekleurd met een duurzame olie met de prachtige kleurnaam Honolulu is zo een bijzonder statement in een interieur. De massieve padouk poten zijn rank en strak. Een bijzonder meubel met een goed verhaal, dat staat centraal in dit tijdloze interieur en overwint alle snelle modieuze trends. Historische stijlen zoals de Art Deco zijn een rijke bron van sfeer om uit te putten. Gecombineerd met een modern vormgegeven dienblad met de naam Omen wordt de creativiteit van de kijker aangesproken om op een nieuwe manier te kijken naar een bestaand product.

Als marktleider in de verwerking van fineerhout is Decospan als leverancier voor Blok Plaatmateriaal een gerenommeerd lifestylebedrijf waarmee zij een voorliefde en passie voor hout delen. Beide bedrijven zijn familiebedrijven en hebben een grote betrokkenheid met elkaar en de medewerkers. Wij, als Blok Plaatmateriaal, delen  samen met Decospan een gezamenlijke overtuiging dat hout in onze dagelijkse omgeving bijdraagt aan een warmer woon- en werkinterieur.”

Story Abet Laminati


“Abet Laminati is de lieveling van designers!

Curator en internationaal tentoonstellingsbouwer Nicole Uniquole koos samen met designer Bert Timmermans voor de kwaliteit van digitale print van -Abet Digital Factory- voor een unieke collectie Palaces. Deze tailor- made collectie vindt haar inspiratie in een moderne vertaling van historische locaties en de natuur. Bloemenprints groeien over grafische goudkleurige patronen en zachte, genevelde druppels vloeien over het oppervlak. Hoe persoonlijk en uniek kan een plaatmateriaal worden! Iedere ontwerper, architect of maker kan met deze hoogwaardige techniek en de prachtige kleuren van Abet Laminati tot een zeer authentiek en persoonlijk interieur komen.

En dat je met Abet Laminati als een echte fashionista kan denken in kleur blijkt wel uit de prachtige kleuren zoals Porpora violet en Elettrico blauw. De enorme impact van de diepblauwe kleur Ultramarijn werd door grote kunstenaars zoals Yves Klein al bewezen. De monochrome diepblauwe kleur sprak volgens Klein zo sterk tot de verbeelding dat hij de hele wereld ermee wilde bedekken!

Dit soort dromen staan misschien ver van de werkelijkheid af, maar voor de samenwerking tussen Blok Plaatmateriaal en onze leverancier Abet Laminati kwam in 2022 in ieder geval een mooie droom uit; de Dreamcatcher, die zij samen maakten voor de grote internationale designbeurs Salone del Mobile Milaan, is opgenomen in het vooraanstaande designmuseum van Abet te Bra. 
Daar bevindt het object zich tussen grote Italiaanse designers als Ettore Sottsass, Michele de Lucchi en Richard Hutten.

De Dreamcatcher, gemaakt uit stratificato uit de Polaris collectie in de kleuren wit, crème en beige en met complexe decoratieve patronen, is gemaakt door het materiaal te bewerken met cnc-technieken. 

Abet Laminati als Italiaanse trendsetter is voor Blok Plaatmateriaal een unieke partner.”