Nieuwsbrief maart 2020 blok by carina

Nieuwsbrief  maart 2020 Blok by Carina

Fotografie: Frieda Mellema

INSPIRE

Het altijd verbonden en bereikbaar zijn met en voor elkaar is deze week abrupt tot stilstand gekomen. De gezondheidscrisis dwingt ons om ‘uit’ te staan voor direct contact met je naasten en geliefden en kent veel gevolgen voor onze dagelijkse manier van leven. Het lijkt wel alsof het virtuele leven, waar je ook iets uit en aan kan zetten, de werkelijkheid heeft overgenomen. We staan een soort van uit…, maar toch niet helemaal.

Want als mensen teruggeworpen worden op henzelf, zoeken we direct naar nieuwe manieren van verbinden en naar betekenis in wat er om ons heen gebeurt. Deze prachtige en sterke eigenschap zal ons sterken en staat wat mij betreft garant voor de noodzakelijke creatieve groepsimmuniteit die nodig is om onze schouders niet te laten hangen. Samen zijn we sterker. Ik neem graag een voorbeeld aan de prachtige en moedige Italianen, zingend vanaf hun balkon, vol overgave, terwijl we begrijpen hoeveel verdriet er om hen heen is.

Voor het jubilerende Masterly 2020 koos ik het thema clair-obscure. Samen met Blok by Carina omarmde we afgelopen jaar het hoofdthema van curator Nicole Uniquole “The best of both worlds”. Dutch Designers inspired by Italian grandeur. Mysterieuze en schilderachtige interieurs hebben we bedacht en die gaan we met het vooruitzicht op een zomereditie van de Salone del Mobile aan u presenteren van 16 tot 28 juni in Milaan. Begin april wordt de wereldwijde situatie door de organisatie van de Salone del Mobile opnieuw bekeken.

Met onder andere zwart burned oak en wit gemarmerd plaatmateriaal en mondgeblazen rookzwart en opaline wit glas creëerde de ontwerper een mysterieus en schilderachtig interieur. Obscure laat de enorme rijkdom en mogelijkheden zien van de decoratieve en constructieve materialen van het bedrijf Blok Plaatmateriaal. Voor haar interieur, waarin zwart een belangrijke rol speelt als drager van licht, trekt ze al spelend met de contrasten tussen licht en donker de bezoeker in een mysterieuze wereld, die nog mooier, sfeervoller en dramatischer is dan de werkelijkheid. Als een schilderij van Rembrandt of Caravaggio.


Architectonische blikvanger Crystal Palace

“ het zusje van de Galleria Vittorio Emanuele II naast de Duomo “

‘DAT WAS WEL EVEN SLIKKEN…’
Een van de eerste partners die aansloot bij dit nieuwe initiatief, dat hoge ogen zal gooien tijdens de Milan
Design Week, was de Nederlandse leverancier van plaatmateriaal Jan Blok. “Een boogconstructie over bijna de hele lengte van de promenade, dat was wel even slikken”, aldus Blok, die als plaatleverancier verantwoordelijk was voor de technische realisatie van het bouwwerk. “De bogen zijn zes meter hoog, zes meter breed en voorzien van decoratieve ornamenten. Daarvan worden er uiteindelijk acht aan elkaar geschakeld. Kortom, honderden losse onderdelen die op locatie in elkaar moeten worden gezet tot één groot tijdelijk gebouw.” Deze megaklus wordt op locatie gebouwd door het Rijswijkse Letter Z Design.

ITALIAANS-NEDERLANDSE SAMENWERKING
Het plaatmateriaal wordt geleverd door Abet Laminati, de Italiaanse producent van decoratief plaatmateriaal. Er is gekozen voor een bijzondere plaat met een
aluminium honingraat structuur. “Door deze uitstraling van glas en metaal leek dit Blok art director Carina Riezebos het geknipte bouwmateriaal voor de Crystal Palace.

Abet Laminati is overigens niet de enige Italiaanse partner in het Crystal Palace. De entree van de boogconstructie vormt een installatie van Kris Ruhs, art director van conceptstore Corso Como in Milaan.

Uit Tekst: Jeroen Junte (o.a. journalist Volkskrant). Nicole uniquole | masterly.nu
Het gehele artikel zal verschijnen in de Masterly catalogus